torsdag 31 december 2009

Mera Wien


Idag är det nyårsafton, men medan matförberedleserna påbörjas så smått och ansiktsmasken verkar bloggar jag lite om morgondagen. Då styr jag och sambo kosan till Wien för att hälsa på svärföräldrarna. Wien är alltid fantastiskt fint, men inte riktigt London eller Paris. Mer kultur och mat än shopping. Det är ju trevligt det också!


Själva navet i shoppingmeckat är finvaruhuset Steffl. På deras skönhetsavdelning finns de flesta vanliga fina märken, men också Essie och en fin MAC(pro?)-butik. Fint och trevligt!



Alldeles bredvid Steffl ligger Douglas (den tysk-österrikiska motsvarigheten till Kicks,) största butik. Butiken på Kärntner Strasse är stilmässigt helt i klass med Sephora på 5th avenue. Röda mattor i trapporna, kristallkronor i taken, stiliga marmorpelare och en våning där man kan få behandlingar eller fika lockar verkligen till shopping. Märkena är inte heller fy skam, utöver de vanliga finmärkena finns Bobbi Brown, Benefit och nagelmärket Alessandro (jag har testat lack och fransk manikyrpenna, riktigt bra!).


Utöver Douglas, som även har trevliga små butiker runt om i staden, finns kedjan Marinnaud i samma "klass", samt mer drugstoreliknande kedjorna Bipa och DM. Där hittar man de flesta billigare märken som Mybelline och L'Oréal, men också en del inhemskt. Bipa är roligare än DM, men tyvärr har ingen av kedjorna samma låga priser som i Tyskland.


Bland de märken som inte är så vanliga i Sverige (men finns) sticker ArtDecco ut. De finns lite varstans, och har bland annat smarta magnetiska paletter där man själv kan sätta i skugg- eller rougepans efter tycke och smak. Urvalet av färger och formulas är enormt. Jag har ännu bara testat lite nagelgrejer, men märket verkar lovande! Någon som testat sminket och vet mer?

Lite varstans, bland annat på flygplatsen och Douglas, kan man köpa riktigt fin sminkpenslar från penselmakaren da Vinci. Märket gör penslar i både syntet- och naturhår och till såväl vanligt smink som mineralprodukter. Det verkar vara riktigt bra verktyg.




Mat- och kakmässigt är det fortfarande mestadels traditionellt wienkök som regerar. Den österrikiska maten är dock godare än vad man först tror. Österrikiskt vin och deras bakelser är toppen! Förekomsten av traditionella mysiga wienerkaféer är mycket god. En del är dock så traditionella att man inte kan få med sig kaffet i ta-medmugg!


Eftersom Wien ändå är (eller åtminstone var...) en riktig världsmetropol, kan man även stöt apå Starbucks och till min stora förtjusning, även fina franska bakverk på Konditori Oberlaa. Mums!

Utöver kakor och vin är jag inte riktigt säker på vad jag främst ska spana på på denna resa. Har ni några förslag? Bobbi Brown? Benefit? Artdecco?

9 kommentarer:

  1. Jag vet att Rocketqueen skrev om ArtDeco för länge sen. Går säkert att söka på hennes blogg. Hon testade ögonskuggor och jag minns det som aatt hon var väldigt positiv.

    Kul att resa till Wien. Jag skulle också gärna åka till någon Europeisk storstad. Prag, Berlin och Budapest lockar mest just nu. Tror dock inte det blir något. Är för lat helt enkelt. Det är skönt att sitta hemma också och jag har ingen som drar.

    SvaraRadera
  2. Vilken bra shopping-guide, har länge velat åka till Wien. Hoppas ni får trevligt! Fick en dags utbildning på ArtDeco när jag pluggade till hudterapeut, grejerna verkade bra och det fanns ett stort utbud, dock tyckte jag att förpackningarna var lite tråkiga...
    Gott nytt år!

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag vill bara säga.... GOTT NYTT ÅR! o tillönska dig en god fortsättning. ps, vad blev det för nyårsnaglar? själv kör jag på Mavala(satin) på naglar o tånaglar.

    SvaraRadera
  4. Sminkan: Tack, jag ska genast spana in RQ om detta! Europeiska storstäder är alltid kul! Prag verkar spännande, men det är ju skönt att vara hemma också =)

    Kabuki: Tack! Och tack detsamma =)

    Peter: Tack, detsamma! Satin är alltid väldigt snyggt! Jag hade rött på tårna och silvergrått på fingrarna, bilder kommer!

    SvaraRadera
  5. Men åh, jag tycker massor om Wien! Har bara varit där en gång, men minns det som en riktig toppenstad. Visst shoppingmässigt är säkert London bättre, men jag är nästan mer ute efter atmosfärgen och då tycker jag att Wien klår London stenhårt. Vinnaren är dock Paris som helt klart tar hem atmostfärpriset i min lilla inofficiella tävling:) Prag ligger också himla bra till, även det minns jag som en underbar stad...

    SvaraRadera
  6. Åh vad roligt med Wien, vilka härliga bilder =) God fortsättning på dig =)

    SvaraRadera
  7. Emma P: Här är väldigt fint! Jag är alt bra sugen på Paris också...

    Linda: Tack =)

    SvaraRadera
  8. Åh, vad härlig läsning. Wien är verkligen en stad jag längtar tillbaks till :) När jag var där för några år sen var det mest handbollsspel och inte så mycket shopping.

    SvaraRadera
  9. Heartcore: Kul att ni gillar! Åk till Wien igen om möjlighet ges =)

    SvaraRadera